Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aко някой желае да си поръча нещо от каталога нека просто ми се обади на GSM: 0898365392 или да ми остави ли4но съобщение, може също да ме намерите на SKYPE: sahaj.yogananda
Автор: sahaj Категория: Изкуство
Прочетен: 277629 Постинги: 73 Коментари: 146
Постинги в блога от Юли, 2009 г.
hel ми изпрати тази игра започната в блога на Бу и продълйена от доста други блогъри
и мер накара да се замисля кои наистина са 6 - те не - важни неща в живота които ме карат да се чувствам добре. 

  А те са :

1. Да имам повече време да запознавам хората със Сахаджа йога.


2. Да виждам как повече хора се обичат и си помагат безкористно.

3. Да имам повече време да творя ( защото бижутерията не ми е основна дейност).

4. Разбира се сутрешното кафе също е от нещата които ме правят щастлив.

5. Обичам да се разхождам дълго сред природата.

6. И не на последно място разбира се да слушам музика.

  

     ( правила на играта : линк към този пост и към блога на Бу , вашите  6 неща и линк към 6 други блогъри и коментар в техния блог след това . )



 очаквам да се включат :    
 


  budha

kleopatrasv

topalova

inamay

pilcho

julllinkata 
  

ще се радвам ако се включат

(правилата: линк към този пост и към блога на Бу(правилата: линк към този пост и към блога на Бу, вашите 6 неща, линк към 6 други блогъри и коментар в техния блог след това)
, вашите 6 неща, линк към 6 други блогъри и коментар в техния блог след това)

Категория: Изкуство
Прочетен: 4545 Коментари: 13 Гласове: 10
                               ДРЕВНИЯТ ИЗТОК 3
       

                                  ИНДИЯ

От около VI век  са известни т. нар. " ратанапарикши" представляващи трактати за минералите и техните физични свойства и търговска стойност. в тях се дават девет основни скъпоценни камъка,  които се съотнасят с астрологични и по късно зодиакалнисимволи. Тези девет космически символа се обозначават като "навагратас" . Деветте скъпоценни камъка  "наваратана"  се подреждат в определен ред на огърлица или брошка по спецялно указан начинв три реда и три колони.

Деветте скъпоценни камъка според Ведическите традиции  се смятат за еднакво ценни. Те се "управляват" и добиват в зависимост от съответната свързана с тях планета  .  Раху и Кету  ( известни като планети - сенки не управляват зодиакални знаци) са съответно глава и опашка на дракона или възходящ и низходящ възел на Луната при пресичането на еклиптиката ( наблюдава се тяхното преместване през зодиакалните знаци) . Драконът се е асоциирал още със слънчевите и лунните затъмнения . В старинните трактати изрично се подчертава, че  деветте скъпоценни камъка трябва да бъдат от изключителен произход и качество без всякакви включения и дефекти. Внякои източници вместо котешко око се посочва лазуртит  ("ладжвард") . Понякога били използвани и някои други минерали, като хризоберил "каркатана" , гранат "пукала"  , планински кристал "спатика" , карнеол  "рудхиракша"  , или оникс "джеша" . В Кашмир и в Хималаите към Тибет се срещат ювелирни изделия и украшения от тюркоаз и корал.

Тази скъпоценна деветорка от минерали се разделя на две групи . В  първата група влизат  диамант , перла , рубин , сапфир и смарагд а във втората група -  останалите минерали . като за ювелирни цели са били използвани само петтер минерала от първата група накитът се наричал " панчаратана"  . От  скъпоценните камъни от първата група най - ценен е бил рубинът. Това проличава и по разположението му на централно място в наваратаната . Той бил наричан "ратнарадж" (цар на скъпоценните камъни) . Неговият розовочервен цвят е причината названитето му да се използва като сравнение - с  "падпарага"  се  обозначава  "червен като лотос" .
Социалната традиция е влияела на съзнанието на древните индуси, което проличава при прилагането на кастовото разделяне и при скъпоценните минерали. При червените минерали се различават следните четири касти : брамин ( истински рубин) ,  кшатрия (рубицел) , вайсия (шпинел)  и судра (балас-рубин) . Подобно деление е било познато и при диаманта и сапфира.

По отношение на диамантите се вярвало , че  само идеално остенените (например октаедрични)  и прозрачни  бездефектни кристали носят щастие . "Триъгълните" диаманти водят до кавги, четиривърхите предизвиквали страх и ужас а петовърхият диамант може да причини смърт. Също така се смятало ,че  диаманти с включения и пукнатини носят неуспех . От  древна Индия са известни някои от най - големите бездефектни диаманти (тип II a )  ( Кохинур , Орлов , Великият Могул , Шах , Регент , Санси и други) добивани предимно от разсипи в Голконда при разработките Колур.

Категория: Изкуство
Прочетен: 3095 Коментари: 5 Гласове: 3
07.07.2009 10:30 - След изборите
Първо искам да честитя на хората от Герб победата, жалко само , че не успяха да вземат пълно мнозинство а колкото до БСП не знам каква победа сънуват тия хора то гладна кокошка просо сънува :)))))))))))))) жалко е обаче че в Турция ( искам всички да ме разбреат правилно не съм против турците, а против хората които ги манипулират от ДПС )имаше повече избирателни секции отколкото беше нужно а в Западна Европа хората се редяха по 3 часа за да гласуват , а бе другари я се събудете малко явно ви е страх повече от Бате Бойко отколкото от Доганизацията. АЗ обаче съм оптимист и вярвам че Герб ще успеят стига останалите по стар български обичай да не вземат да им подливат вода,  успех  желая на новите управляващи  и да му мислят ,ако ни излъжат, жалко все пак , че ДПС взе повече гласове от сините това според мен говори само едно , ние съвестните  граждани трябва да се стегнем малко и да не казваме преди всички избори "аз няма да гласувам" ,  а да отидем и да гласуваме само по този начин според мен можем да спрем  избоирния туризъм на Доган  и да му покажем , че на нас ни пука все пак за България и че не желаем да бъдем турска губерния каквато той и хората около него желаят да ни направят и напоследък го заявяват доста явно и нагло. Това обаче не означава, че трябва да се доверяваме на псевдо националистически партии като Атака и РЗС  , а бе господин Янев да ви попитам за какъв ред  и законност говорите като специално в Перник водач на вашата листа беше човек срещу който вие лично преди години правихте митинги и го обвинихте в корупция , е то вярно отишъл в затвора попаднал на хора и станал човек ,ама тоя и в затвора не отиде . А  да не говорим , че на кметските избори зад него стояха всички мутри и хората които ограбиха Града и го съсипаха , Хора като Людмил Стойков, който беше обвинен за далавери по програма САПАРД . Какъв ред каква законност бе Яне пиле шарено реда на мутрите ли ни пробутваш АЙДЕ НЕМА НУЖДА .  А ти бе Волене за какъв национализъм ми говориш. Това тво
йто си е чиста проба ФАШИЗЪМ нищо общо с национализма няма не бъркай двете понятия моля ти се.  Аз не обвинявам циганите за това , че не си плащат сметките а тези които го позволяват ,не обвинявам турците, а Доган . Моля те престани с тая палячовщина и не настройвай така хората едни срещу други на етническа основа. Познавам много турци и цигани и мога да ти кажа , че сред тях има много свестни хора. Ние живеем в тая държава значи трябва да бъдем единни за нейното благо без значение от какъв етнос сме и каква религия изповядваме , аз поне така мисля ако някои мисли че греша нека ме поправи.  Колкото да БСП а бе "другари" за какъв социализъм ми говорите бе хаймани такива ,та вие сте по десни от най - десните а  наричате себе си социалисти аре нема нужда , видяхме ви колко можете при всяко ваше правителство България е била в криза стига ви толко и пенсионерите вече не ви вярват , земете се скриите некъде. Сега всички ние сме вперили поглед с надежда в Бойко Борисов ама тоя човек не е магьоснока от Оз та да махне с ръка и за един мандат да оправи България след тая съсипия аз ви предлагам драги читатели нека го оставим господин Борисов да работи , вече сме го видяли какво може и съответно какво не може както той сам се изрази . Не че ще ни оправи за един мандат, но нека бъдем обективни и ако видим че поне малко нещо е постигнал през управлението си да си го признаем и да го изберем отново, НО ако вие господин Борисов ни подхлъзнете както всички останали не очаквайте да гласуваме отново за вас! Нека и ние българите му помагаме на новото правителство като бъдем съвестни граждани.  
                      УСПЕХ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО 
Категория: Изкуство
Прочетен: 3119 Коментари: 9 Гласове: 1
Последна промяна: 07.07.2009 11:10
                          ДРЕВНИЯТ ИЗТОК 3
  

                                                        ИНДИЯ



С особено богата цветова гама, декоративност и разнообразие от  ювелирни техники и материали се отличават древните цивилизации от реките Ганг и Инд. Най - древните изделия от камък от този район са т.нар. "соански"  сечива  от кварцит по името на река Соан в Западен Пенджаб на съвременен Пакистан.  При древния град Мохенджо Даро са открити печати с образи на божества и човешки фигури, украсени с накити , а в разкопките в Харапа са открити женски украшения с карнеол , халцедон (ахат) , яспис, нефрит , лазурит и стеатит, а също така перли и стъклена паста. През  първото хилядолетие се развиват методите на остеняваме и гравиране. Древна Индия е родината на първите диаманти , които първоначално се ценят като важен абразив, особено при пробиването на скъпоценни минерали. Осъществявани са били търговски контакти с района на Двуречието, като са се изнасяли мед, червен строителен камък , скъпоценни минерали и слонова кост.
Това богатство се предава през вековете до съвременната епоха , като се разнообразяват видът и разновидностите на гемологичните материали , включително и чрез внос от Югоизточна Азия ( Бирма и Тайланд) и остров Цейлон ( сега Шри Ланка )

Ювелирните и декоративни минерали присъстват  трайно не само в изделията на материалната култура , но и в древноиндииските епоси и трактати. Така например в "Ригведа"  от IV хил. пр. Р . Хр. се споменават множество скъпоценни минерали и перли от Индийския океан , Персийския залив и Червено море.

Разнообразни ювелирни материали и биообекти се споменават във величествения епос "Махабхарата" . Там се съобщава за прекрасния камък " каустубха" , които се появил когато боговете и асурите орели млечния океан, за да получат божествената даряваща безсмъртие напитка амрита. Според преданието такъв камък сияел на гърдите на Бог Вишну Нараяна . Бог  Кришна пък получил царска дъщеря заради заслугата му , че успял да върне откраднатия скъпоценен камък "сиямантака" . В епоса "Рамаяна"  серазказва за красависци , които наред с герданите от смарагди носят  на гърдите си перли. Пак там , наред със златото се споменават диаманти и сапфири.

Сведения за минерали , метали и други изкопаеми се откриват също така в трактата на Чанакия "Артхашаста"  (IV - III век пр. Р. Хр.) - мед, злато, сребро, олово ,  калай ,желязо , диамант, скъпоценни камъни , перла и нефт. Във Вишну Пурана са били включени данни за произхода , своиствата и магическата сила на скъпоценните минерали.            (следва продължение)

Категория: Изкуство
Прочетен: 1112 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: sahaj
Категория: Изкуство
Прочетен: 277629
Постинги: 73
Коментари: 146
Гласове: 2950
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юли, 2009  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031