Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2009 20:33 - Скъпоценностите в древния свят 3
Автор: sahaj Категория: Изкуство   
Прочетен: 1114 Коментари: 0 Гласове:
1



                          ДРЕВНИЯТ ИЗТОК 3
  

                                                        ИНДИЯ



С особено богата цветова гама, декоративност и разнообразие от  ювелирни техники и материали се отличават древните цивилизации от реките Ганг и Инд. Най - древните изделия от камък от този район са т.нар. "соански"  сечива  от кварцит по името на река Соан в Западен Пенджаб на съвременен Пакистан.  При древния град Мохенджо Даро са открити печати с образи на божества и човешки фигури, украсени с накити , а в разкопките в Харапа са открити женски украшения с карнеол , халцедон (ахат) , яспис, нефрит , лазурит и стеатит, а също така перли и стъклена паста. През  първото хилядолетие се развиват методите на остеняваме и гравиране. Древна Индия е родината на първите диаманти , които първоначално се ценят като важен абразив, особено при пробиването на скъпоценни минерали. Осъществявани са били търговски контакти с района на Двуречието, като са се изнасяли мед, червен строителен камък , скъпоценни минерали и слонова кост.
Това богатство се предава през вековете до съвременната епоха , като се разнообразяват видът и разновидностите на гемологичните материали , включително и чрез внос от Югоизточна Азия ( Бирма и Тайланд) и остров Цейлон ( сега Шри Ланка )

Ювелирните и декоративни минерали присъстват  трайно не само в изделията на материалната култура , но и в древноиндииските епоси и трактати. Така например в "Ригведа"  от IV хил. пр. Р . Хр. се споменават множество скъпоценни минерали и перли от Индийския океан , Персийския залив и Червено море.

Разнообразни ювелирни материали и биообекти се споменават във величествения епос "Махабхарата" . Там се съобщава за прекрасния камък " каустубха" , които се появил когато боговете и асурите орели млечния океан, за да получат божествената даряваща безсмъртие напитка амрита. Според преданието такъв камък сияел на гърдите на Бог Вишну Нараяна . Бог  Кришна пък получил царска дъщеря заради заслугата му , че успял да върне откраднатия скъпоценен камък "сиямантака" . В епоса "Рамаяна"  серазказва за красависци , които наред с герданите от смарагди носят  на гърдите си перли. Пак там , наред със златото се споменават диаманти и сапфири.

Сведения за минерали , метали и други изкопаеми се откриват също така в трактата на Чанакия "Артхашаста"  (IV - III век пр. Р. Хр.) - мед, злато, сребро, олово ,  калай ,желязо , диамант, скъпоценни камъни , перла и нефт. Във Вишну Пурана са били включени данни за произхода , своиствата и магическата сила на скъпоценните минерали.            (следва продължение)




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sahaj
Категория: Изкуство
Прочетен: 278029
Постинги: 73
Коментари: 146
Гласове: 2950
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930