Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aко някой желае да си поръча нещо от каталога нека просто ми се обади на GSM: 0898365392 или да ми остави ли4но съобщение, може също да ме намерите на SKYPE: sahaj.yogananda
Автор: sahaj Категория: Изкуство
Прочетен: 277634 Постинги: 73 Коментари: 146
Постинги в блога от Юни, 2009 г.
2 3 4  >  >>

Категория: Изкуство
Прочетен: 2422 Коментари: 0 Гласове: 1

Категория: Изкуство
Прочетен: 1265 Коментари: 0 Гласове: 1
                               ДРЕВНИЯТ ИЗТОК 2 ( продължение)
        

                                          ДРЕВЕН ЕГИПЕТ

Сред ювелирните изделия в древен Египет участват повечето  едрокристални и скритокристални разновидности на кварца - аметист, планински кристал, халцедон , карнеол, сардер, оникс  и хризопраз . През  Късната епоха кварцовите изделия са били изместени от стъкла и фаянс  в повечето украшения. За дребни изделияи произведения на глиптиката се използвал едноцветен яспис или хелиотроп.

Тюркоазът бил добиван от Синайския полуостров.  Древноегипетското название на малахита било "шестмет"  и той е бил познат още като "майка на смарагда", въпреки че е свързан с медни находища. Този минерал е известен като мъниста още от додинастичната епоха  и е бил добиван от западните райони на либийската пустиня.

Вероятно египетските богове са имали своеобразно минерало- метално символично обозначение.  Спопред преданията " златният" Бог Ра имал  срребърни кости и коси от лазурит  . Бог Тот ( бог на луната и покровител на писменоста, календара и сметките) бил асоцииран със среброто (заедно с бог Анубис в глиптиката са били изобразявани предимно върху  черен яспис , оникс или хематит) ,бог Озирис бил от тюркоаз и лазурит( в глиптиката изобразяван предимно върху червени и зелени минерали) , Богиня Изидабила наричана господарка на тюркоаза, богиня Хатор била съотнасяна с малахита а Богиня Маат със смарагда и лазурита.
 сред най- разпространените образи при древноегипетските талисмани е този на скарабея Хепри - сврщенният бръмбар. Той се е почитал като бог на утринното Слънце.  Скарабеите се изработвали от различни минерали и агрегати (предимно яспис а също така и от аметидст , карнеол или зелени минерали) . Те се подарявали на близки и приятели, за което свидетелстват някои характерни надписи по тях : " Нека името ти се прослави", "Добър празник" , "Нека Ра ти осигури щастлива нова година" .  Скарабеите били използвани и в погрребалните церемонии било като пръстени, било увити в плат, ппоставени хад църцето. На тях се изписвали както имене на богове, фараони , жреци така и отделни монограми, орнаменти , окото на бог Хор "утат" или жаба като символ на прераждането.


Категория: Изкуство
Прочетен: 2341 Коментари: 5 Гласове: 3
imageimage
Категория: Изкуство
Прочетен: 3602 Коментари: 0 Гласове: 1
                                                     ДРЕВНИЯ ИЗТОК 2

                                ДРЕВЕН ЕГИПЕТ
От скъпоценните минерали в древен  Египет са характерни халцедонът ,ахатът , ониксът, карнеолът , сардониксът, планинският кристал, аметистът , берилът(смарагдът), амазонитът, малахитът и тщркоазът, а от скалите  - ясписът.Срещат се също така съобщения за флуорит,  гранат, хризолит, лазурит (от земите на днешен Авганистан)и нефрит. За облицовки и за малка пластика са били  използвани кварцит, обсидиан, алабастър, стеатит, варовик и базалт. Отгемологичните   биообекти могат да се споменат слонова и хипопотамова кост, корали, мидени черупки, яичени черупки, кехлибар и други смоли. Разцвет е достигнало производството на стъкло и фаянсови изделия особено в периода на Новото царство по време на управлението на фараонитеТумосIII и Аменхотеп III . От периода на I  династия в древен Египет се срещат златни гривни и амулети, украсени с аметист, лазурит и тюркоаз, но мъниста от тези минерали са познати от додинастичния период. През II хил.пр. Р . Хр били завладени нубииските златни рудници а в същия район са разположени и древните смарагдови рудници. От металите са били известни медта, златото, среброто, желязото, оловото, калаяти антимонът. Една от най- древните карти в света(Торинският папирус) представлява папирус созначен златоносен район. Египтяните търгували с различни народи, в резултат на което се сдобивали с други нерудни изкопаеми като сода, стипца, сол, гипс, слюда, графит , корунд (за абразив). Смарагдът се добивал от рудници в планината Джебел Забара още през II хил. пр. Р. Хр. , но по - сигурни данни за добив има от времето на фараона Седострис II през XVII век пр. Р. Хр.  Тези рудници са били известни като  "рудниците на Клеопатра" ,  въпреки че по време на нейното управление били изоставени . След период на забрава рудниците били преоткрити през1918г. от французина Кайо. Зеленият минерал присъства в митологията и в ювелирното изкуство на древните египтяни . За  богиня серкет  дъщеря на Бог Ра и покровителка на мъртвите (почитана в долен Египет и изобразявана със скорпион на главата) , се казва, че  е "богинята със смарагдови очи" . В "Книгата на мъртвите" се говори за смарагдовите устни на богинята Маат, за плочки от зелен камък или " смарагд от юг".  Две от главите (159 и 160) на тази свещена за древните египтяни книга се изричат върху смарагдов амулет , поставен върху шията на покоиника : "Това е талисман Уадж, от смарагд , който срещу удара на всяко зло закриля" .     (  следва продължение)































Категория: Изкуство
Прочетен: 1663 Коментари: 2 Гласове: 1
Нека всички се присъединим към петицията, както и да помогнем на Вальо Йорданов!

"Помогнете ни да спасим театъра в Силистра!

Скъпи приятели, за първи път си позволявам да моля за помощ. Моля ви, тия които са съпричастни с нас да подкрепят петицията и да помогнем на справедливостта да възтържествува. в момента не съм в Силистра и затова ще ви изпратя два линка. Единият е линк към петицията:
Линк на петицията: http://bgpetition.com/pisna-ni/index.html

Призовавам  всички приятели да копират тази молба в блоговете си и да подпишат петицията!

а другият е линк към новината заради която театърът ни е в реанимационен период:

http://www.vsekiden.com/?p=53223#comment-184677

Нека Бог помогне истината да тържествува"
Подкрепям напълно изразената позиция!
Направете го и вие! 
Подпишете пети



Категория: Изкуство
Прочетен: 2273 Коментари: 5 Гласове: 1
                            ДРЕВНИЯТ ИЗТОК  1 (продължение)
Шумерското ювелирно изкуство оказва влияние и на по- късните цивилизации в района -Акад , Асирия и Вавилон. От времето на Акад освен бронз , злато и сребро бил използван още и калай. В текстовете от този период се споменава за камъните "алгамешу"  и  "елалу" . ЗА декортивни цели и за малка пластика са служели варовик, зелен стеатит , серпентинит и черупки  от безгръбначни животни.

Шумерите както и Хетите в Мала Азия са имали обичай да поставят на местата ма очите на склупторираните фигури скъпоценни и декоративни минерали . На асирийски език скъпоценен камък се наричал " абан" , същата дума означавала и око  ( например " абан ери" означавало скъпоценен " орлов камък" за който се приемало , че облекчава родилните болки) . В района е бил познат също така диамантът  внасян от Индия и използван не само като абразив , но и  като украшение. Употребата на перли и кхлибар е регистрирана от  по-къснни периоди.

В асирийският език лазуритът се наричал"укну" . Той  е бил любимия минерал на народите от Двуречието и вероятно се е ценял повече от златото . Добивал се е от Бадахшанското находище още от V хил. пр. Р. Хр.  Този минерал е бил възпят в епоса за Гилгамеш : " Виж ковчежето с  плочи от мед изковано , щракни , човече , ключалката скрита , повдигни капака, с обкова бронзова ,  лазуритената плоча извади , прочети я - Гилгамеш  как премина през всички несгоди." . В легендата за посещението на Богиня  Иннин ( Ищар ) в подземното царствосе разказва за дворец изглеждащ като лазуритена планина  и няколкократно присъства предупреждение към нея "не допускай благородна , твоя лазурит някои шлифофчик да начупи в света подземен." При описание на бога на магията и  мъдростта Енки се казва , че той "възвиси пречистента корона над равнината божествена , постави брада от лазурит над планината , украси я с диадема лазуритена........."

Категория: Изкуство
Прочетен: 3421 Коментари: 10 Гласове: 1
Последна промяна: 22.06.2009 14:39
                                           ДРЕВЕН  ИЗТОК 1 част
Районът на Близкия и Средния Изток е бил център на развитие на мног древни култури, особено в Мала Азия и Двуречието (басейна на реките Тибър и Ефрат) .С културата на Чатал - Хююк  от неолита в равнината Кони на Централна Мала Азия са свързани  както обсидиянови стрели и кинжали ,  така и пластинки за рогови сърпове .  Там е и един от първите източници за добив на мед в древността.

В Лувъра  се съхранява изящна алабастрова статуетка с кехлибар и позлата от VI хил. пр. Р. Хр. ,  която е от времето на шумерите. Думата руда произлиза от шумерсото име уруду (мед). От към началото на IV хил. пр. Р.Хр . са известни цилиндрични печати. Изкуството на глиптиката ес разпространява из цяла Предна Азия ( глиптиката е изкуство за гравиране въху скъоценни камъни) и съседните региони   , за да западне в заника на Персийската държава През IV век пр. Р. Хр . . При разкопките на Ур са били намерени забележителни златни накити и други украшения с лазурит, карнеол и стъклена паста в гробницата на царица Шубад (III хил.пр. Р. Хр.).  От този период са известни церемониални ахатови брвдви с бразди. те са били посветени посветени вероятно на Бог  Адада - гръмовержец и властелин на времето.  едни от най -  известните произведения на приложното изкуство от ранно династическия период  е "Стандартът от Ур " , който се съхранява в Британския музей .  Това са две палки , покрити с  мосзайка от лазурит и черупки,  като фонът е син от лазурит а счерупките умело са изработени фигури и сцени от царския живот и ежедневния бит. Всяка палка е разделена хоризонтално на 3 части, като сцените в отделните части изобразяват мирновременни и военновременни събития .            ( следва продължение)    


Категория: Изкуство
Прочетен: 1405 Коментари: 1 Гласове: 1
Кундалини е нашата вътрешна сила
    

 " истинската свобода е възможна ако откриетевашите собствеми сили вътре във вас.
Трябва да усетитесъществуванетона Духа чрез вашата централна нервна система,чрез вашият съзнателен ум. "
                                                                 
                                                                                             Шри Матаджи Нирмала Деви
                                                                                               създателка на сахаджа йога
с моите най-искрени благодарности  НАМО НАМАХА




  " Не отиваи в цвветната градина!
    О, Друже не отиваи там !
  В теб е цветната градина.
Заживей сред хилядата листца на лотоса
 и там съзерцавай Безпределната  Красота. "



                                      Кабир   "Божествени поеми "
Категория: Изкуство
Прочетен: 1381 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 19.06.2009 14:13
image
Категория: Изкуство
Прочетен: 2240 Коментари: 4 Гласове: 1
image
Категория: Изкуство
Прочетен: 1108 Коментари: 0 Гласове: 1
image
Категория: Изкуство
Прочетен: 1278 Коментари: 0 Гласове: 1
2 3 4  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: sahaj
Категория: Изкуство
Прочетен: 277634
Постинги: 73
Коментари: 146
Гласове: 2950
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юни, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930