Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aко някой желае да си поръча нещо от каталога нека просто ми се обади на GSM: 0898365392 или да ми остави ли4но съобщение, може също да ме намерите на SKYPE: sahaj.yogananda
Автор: sahaj Категория: Изкуство
Прочетен: 278936 Постинги: 73 Коментари: 146
Постинги в блога от 27.06.2009 г.
                               ДРЕВНИЯТ ИЗТОК 2 ( продължение)
        

                                          ДРЕВЕН ЕГИПЕТ

Сред ювелирните изделия в древен Египет участват повечето  едрокристални и скритокристални разновидности на кварца - аметист, планински кристал, халцедон , карнеол, сардер, оникс  и хризопраз . През  Късната епоха кварцовите изделия са били изместени от стъкла и фаянс  в повечето украшения. За дребни изделияи произведения на глиптиката се използвал едноцветен яспис или хелиотроп.

Тюркоазът бил добиван от Синайския полуостров.  Древноегипетското название на малахита било "шестмет"  и той е бил познат още като "майка на смарагда", въпреки че е свързан с медни находища. Този минерал е известен като мъниста още от додинастичната епоха  и е бил добиван от западните райони на либийската пустиня.

Вероятно египетските богове са имали своеобразно минерало- метално символично обозначение.  Спопред преданията " златният" Бог Ра имал  срребърни кости и коси от лазурит  . Бог Тот ( бог на луната и покровител на писменоста, календара и сметките) бил асоцииран със среброто (заедно с бог Анубис в глиптиката са били изобразявани предимно върху  черен яспис , оникс или хематит) ,бог Озирис бил от тюркоаз и лазурит( в глиптиката изобразяван предимно върху червени и зелени минерали) , Богиня Изидабила наричана господарка на тюркоаза, богиня Хатор била съотнасяна с малахита а Богиня Маат със смарагда и лазурита.
 сред най- разпространените образи при древноегипетските талисмани е този на скарабея Хепри - сврщенният бръмбар. Той се е почитал като бог на утринното Слънце.  Скарабеите се изработвали от различни минерали и агрегати (предимно яспис а също така и от аметидст , карнеол или зелени минерали) . Те се подарявали на близки и приятели, за което свидетелстват някои характерни надписи по тях : " Нека името ти се прослави", "Добър празник" , "Нека Ра ти осигури щастлива нова година" .  Скарабеите били използвани и в погрребалните церемонии било като пръстени, било увити в плат, ппоставени хад църцето. На тях се изписвали както имене на богове, фараони , жреци така и отделни монограми, орнаменти , окото на бог Хор "утат" или жаба като символ на прераждането.


Категория: Изкуство
Прочетен: 2346 Коментари: 5 Гласове: 3
imageimage
Категория: Изкуство
Прочетен: 3605 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: sahaj
Категория: Изкуство
Прочетен: 278936
Постинги: 73
Коментари: 146
Гласове: 2950
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юни, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930